ကိုယ္ေရးရာဇဝင္
- တိုးတိုး
- ဘဝဆုိတာ အၿမဲတမ္း ေျပာင္းလဲေနတယ္...၊ အမွန္တရားကလဲ ကမၻာပတ္ဖို႔ သူ႔ဖိနပ္ေလးကုိ ရွာေနတုန္းပဲ...
ရက္စြဲ
!-my>
နာရီ
Followers
ဘဘ ဦးသုခ၏ .."ဘဝ သံသရာ''
ေမသက္ထားေဆြ...စႏၵကိႏၷရီ ဇာတ္ေတာ္ပါ
ေမသက္ထားေဆြ၊ ျမန္မာ့ေၾကြးေၾကာ္သံ
ေမသက္ထားေဆြ.ဂ်ပန္ျပည္ကို ေရးတဲ့စာ
ျမင့္ျမတ္သူ.. ေဖေဖသာဓုေခၚပါ
ဗုဒၶ၏ ဓမၼ အမွန္တရားကုိ ေတြ႔ျမင္ခဲ့သူ
ငါ အုိသြားေသာအခါ (အုိပယ္)
Saturday, November 30, 2013
ဆီေၾကာ္မုန္႔ႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ
5:22 AM |
Posted by
တိုးတိုး |
Edit Post
ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား စားသံုးပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ပိုမို ျဖစ္ပြားႏိုင္သည္ကို
ေလ့လာေတြ႔ရွိ
အာလူးေခ်ာင္း ေၾကာ္မ်ား၊ ၾကက္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ဒိုးနတ္မုန္႔မ်ား အစရွိသည့္ ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား
ကို ပံုမွန္ စားသံုးပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ပိုမို ျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္ အသစ္တခုတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
အဆုိပါ ေလ့လာ ေတြ႔ရွိခ်က္ အသစ္ကို ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ေဝဒနာ ခံစားေနရေသာ
အမ်ဳိးသား ၁၅၄၉ ဦးႏွင့္ က်န္းမာသည့္လူ ၁၄၉၄ ဦးကို ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈ ျပဳခဲ့ရာမွ
ေတြ႔ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ဝါရွင္တန္ျပည္နယ္ ဆီယက္တဲလ္ ၿမိဳ႕ရွိ Fred Hutchinson
ကင္ဆာ သုေတသနဌာနက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။
သုေတသန ျပဳရာတြင္ ပါဝင္ခဲ့သူမ်ားမွာ အသက္ ၃၅ ႏွစ္မွ ၇၄ ႏွစ္အတြင္း ေဒသခံမ်ား
ျဖစ္ၿပီး ေကာ့ေကး ဆပ္စ္ ႏြယ္ဖြားမ်ားႏွင့္ အာဖရိက- အေမရိကန္ ႏြယ္ဖြား ဆီယက္တဲလ္
ၿမိဳ႕သူ ၿမိဳ႕သားမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ၎တုိ႔၏ ပံုမွန္ စားေသာက္ပံုစံတြင္ ဆီေၾကာ္
အစာမ်ား မည္မွ် ပါဝင္သည္ကို သုေတသီမ်ားက ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။
ထုိကဲ့သို႔ ေလ့လာရာတြင္ သီတင္းပတ္ တပတ္အတြင္း အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္မ်ား၊ ၾကက္
ေၾကာ္မ်ား၊ ငါးေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ဒိုးနတ္မုန္႔မ်ားကို စားသံုးသူမ်ားသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ
ေဝဒနာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ၃ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၃၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမ်ားသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ ပံုမွန္
ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ားကို စားသံုးသူမ်ားသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္မႈ အႏၲရာယ္
ပိုမို ႀကီးမားေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္။
သုေတသီမ်ားက ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား စားျခင္းႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ အၾကား ဆက္စပ္
မႈကို ခ်င့္တြက္ရာတြင္ အသက္၊ မိသားစုအတြင္း ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ မ်ဳိး႐ိုး ရွိ၊ မရွိ၊
အရပ္ႏွင့္ ကိုယ္ခႏၶာ အေလးခ်ိန္ ကိုက္ညီမႈ ရွိ၊ မရွိ၊ လူမ်ဳိး၊ PSA စမ္းသပ္မႈမ်ားကိုလည္း
ထည့္သြင္း စဥ္းစားခဲ့ၾကသည္။
ဆီေၾကာ္ အစာမ်ားတြင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္း ပါဝင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားထားသည္။ အစား အစာမ်ားကို ဆီျဖင့္ ေၾကာ္ေလွာ္ရာတြင္ အပူရွိန္
ေၾကာင့္ ဆီမ်ားဆက္ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး ၾကြပ္ေအာင္ ေၾကာ္ထားသည့္ အစားအစာမ်ားတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ ကာစီႏိုဂ်င္ ျဒပ္ေပါင္းအျဖစ္ ျဖစ္လာသည္ကို ေတြ႔ရသည္။
ကာစီႏိုဂ်င္မ်ားကို အာလူးေခ်ာင္း ေၾကာ္မ်ားကဲ့သို႔ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ ပါေသာ အစားအစာမ်ား တြင္ ေတြ႔ရေသာ acrylamide အပူခ်ိန္ ျမင့္၍ ခ်က္ေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ ေတြ႔ရသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ျဖစ္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား၊
ေရေမႊးမ်ား ပါဝင္သည့္ ေအာ္ဂဲနစ္ ပစၥည္းမွာ ေပါင္းသတ္ ေဆးမ်ားတြင္ ေတြ႔ရသည့္
ဓာတုေဗဒ တမ်ဳိး ျဖစ္သည့္ acrylamide ျဒပ္မ်ား ပါဝင္သည္။
ယင္း အဆိပ္ျဖစ္ေစေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားသည္ ဆီမ်ား ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္သံုးျခင္းႏွင့္
အေၾကာ္ခံဆီတုိ႔ကို ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္သံုးပါက ပို၍ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစေၾကာင္း
သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ။
Source:- ျမဝတီ
ေလ့လာေတြ႔ရွိ
အာလူးေခ်ာင္း ေၾကာ္မ်ား၊ ၾကက္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ဒိုးနတ္မုန္႔မ်ား အစရွိသည့္ ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား
ကို ပံုမွန္ စားသံုးပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ပိုမို ျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္ အသစ္တခုတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
အဆုိပါ ေလ့လာ ေတြ႔ရွိခ်က္ အသစ္ကို ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ေဝဒနာ ခံစားေနရေသာ
အမ်ဳိးသား ၁၅၄၉ ဦးႏွင့္ က်န္းမာသည့္လူ ၁၄၉၄ ဦးကို ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈ ျပဳခဲ့ရာမွ
ေတြ႔ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ဝါရွင္တန္ျပည္နယ္ ဆီယက္တဲလ္ ၿမိဳ႕ရွိ Fred Hutchinson
ကင္ဆာ သုေတသနဌာနက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။
သုေတသန ျပဳရာတြင္ ပါဝင္ခဲ့သူမ်ားမွာ အသက္ ၃၅ ႏွစ္မွ ၇၄ ႏွစ္အတြင္း ေဒသခံမ်ား
ျဖစ္ၿပီး ေကာ့ေကး ဆပ္စ္ ႏြယ္ဖြားမ်ားႏွင့္ အာဖရိက- အေမရိကန္ ႏြယ္ဖြား ဆီယက္တဲလ္
ၿမိဳ႕သူ ၿမိဳ႕သားမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ၎တုိ႔၏ ပံုမွန္ စားေသာက္ပံုစံတြင္ ဆီေၾကာ္
အစာမ်ား မည္မွ် ပါဝင္သည္ကို သုေတသီမ်ားက ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။
ထုိကဲ့သို႔ ေလ့လာရာတြင္ သီတင္းပတ္ တပတ္အတြင္း အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္မ်ား၊ ၾကက္
ေၾကာ္မ်ား၊ ငါးေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ဒိုးနတ္မုန္႔မ်ားကို စားသံုးသူမ်ားသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ
ေဝဒနာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ၃ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၃၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမ်ားသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ ပံုမွန္
ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ားကို စားသံုးသူမ်ားသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္မႈ အႏၲရာယ္
ပိုမို ႀကီးမားေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္။
သုေတသီမ်ားက ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား စားျခင္းႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ အၾကား ဆက္စပ္
မႈကို ခ်င့္တြက္ရာတြင္ အသက္၊ မိသားစုအတြင္း ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ မ်ဳိး႐ိုး ရွိ၊ မရွိ၊
အရပ္ႏွင့္ ကိုယ္ခႏၶာ အေလးခ်ိန္ ကိုက္ညီမႈ ရွိ၊ မရွိ၊ လူမ်ဳိး၊ PSA စမ္းသပ္မႈမ်ားကိုလည္း
ထည့္သြင္း စဥ္းစားခဲ့ၾကသည္။
ဆီေၾကာ္ အစာမ်ားတြင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္း ပါဝင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားထားသည္။ အစား အစာမ်ားကို ဆီျဖင့္ ေၾကာ္ေလွာ္ရာတြင္ အပူရွိန္
ေၾကာင့္ ဆီမ်ားဆက္ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး ၾကြပ္ေအာင္ ေၾကာ္ထားသည့္ အစားအစာမ်ားတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ ကာစီႏိုဂ်င္ ျဒပ္ေပါင္းအျဖစ္ ျဖစ္လာသည္ကို ေတြ႔ရသည္။
ကာစီႏိုဂ်င္မ်ားကို အာလူးေခ်ာင္း ေၾကာ္မ်ားကဲ့သို႔ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ ပါေသာ အစားအစာမ်ား တြင္ ေတြ႔ရေသာ acrylamide အပူခ်ိန္ ျမင့္၍ ခ်က္ေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ ေတြ႔ရသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ျဖစ္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား၊
ေရေမႊးမ်ား ပါဝင္သည့္ ေအာ္ဂဲနစ္ ပစၥည္းမွာ ေပါင္းသတ္ ေဆးမ်ားတြင္ ေတြ႔ရသည့္
ဓာတုေဗဒ တမ်ဳိး ျဖစ္သည့္ acrylamide ျဒပ္မ်ား ပါဝင္သည္။
ယင္း အဆိပ္ျဖစ္ေစေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားသည္ ဆီမ်ား ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္သံုးျခင္းႏွင့္
အေၾကာ္ခံဆီတုိ႔ကို ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္သံုးပါက ပို၍ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစေၾကာင္း
သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ။
Source:- ျမဝတီ
Labels:
က်န္းမာေရး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မဂၤလာရိွေသာ အသံမ်ား
သတိေပး စကား
သင့္ရဲ႕အေတြးအေခၚေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ့ သူတုိ႔ဟာ
သင့္ရဲ႕စကားလုံးေတြ ျဖစ္လာမွာမုိ႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕စကားလုံးေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕အေလ့အက်င့္ေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕အေလ့အက်င့္ေတြကို ဂရုစုိက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕ကိုယ္က်င့္တရားေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕ကိုယ္က်င့္တရားေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတုိ႔ဟာ သင့္ရဲ႕ကံၾကမၼာေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လို႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕ကံၾကမၼာေတြဟာ သင့္ရဲ႕ဘဝျဖစ္လာလိမ့္မယ္။
မွန္ကန္စြာ ေတြးေတာ ဆင္ျခင္ သုံးသပ္ ေဝဘန္ပိုင္းျခား စိစစ္ၿပီးမွ
သိျမင္လာရတဲ့ သစၥာတရားထက္ ျမင့္ျမတ္တဲ့
ဘာသာေရး... ဘာသာတရားဆိုတာ မရိွဘူး။ (ဒလုိင္းလားမား)
ေပ်ာက္ဆုံးေနေသာ နိဗၺာန္ဘုံ
ဖြင့္မိေသာ တံခါးမ်ား
- SEA Games ဖြင့္ပြဲ အမွတ္တရ (1)
- ကဗ်ာ (319)
- က်န္းမာေရး (71)
- ခ်ိဳၿမိန္၍ မွတ္သားဖြယ္ စကားေလးမ်ား (31)
- ဂမိက ဝနဝါသီ အရွင္ (2)
- ဂမိက ဝနဝါသီ အရွင္၏ ဓမၼစာစု (10)
- စကားပုံမ်ား (1)
- စကားႀကီး သုံးခြန္း (1)
- စာစု (13)
- စာဖတ္သူမ်ား အေၾကာင္း (1)
- ဆရာဦးေအာင္သင္း၏ လက္ေဆာင္မ်ား (16)
- တမ္းခ်င္း (1)
- တရားေတာ္ (6)
- တုိးတက္ေရး စာစုမ်ား (45)
- ဒႆနမ်ား (37)
- ပညာေပး စကားပုံမ်ား (12)
- ပညာေရး (17)
- ပထမဆုံး ျမန္မာ့လြတ္လပ္ေရးေန႔ (1)
- ဗမာ့ေအာင္ဆန္း (2)
- ဗဟုသုတ (56)
- ဘသ.ဗြီဒီယို (9)
- ဘာသာေရး (91)
- မင္းကြန္းဆရာေတာ္ႀကီး၏ အတၳဳပၸတိၱ (1)
- ရင္တြင္းျဖစ္ ကဗ်ာ (25)
- ရတု (4)
- ရသစာမ်ား (5)
- ရုန္းရင္း ကန္ရင္း (1)
- လြတ္လပ္ေရး (2)
- ဝတၳဳ- တခ်ိန္တုန္းက မိန္းမ (2)
- သာသနာ့အလံ အေၾကာင္း (1)
- သာသနာေရးအသံ (5)
- သီတဂူဆရာေတာ္ လမ္းညြန္မႈ (12)
- သူတို႔ေျပာစကား (21)
- သံေဝဂမ်ား (40)
- ဟာသမ်ား (9)
- အခ်စ္ဒႆန (4)
- အဆိုအမိန္႔ (27)
- အဆုံးအမမ်ား (114)
- အတိုအထြာ သိခ်င္တာ (19)
- ဦးေအာင္ဆန္း၏ ေနာက္ဆုံးေန႔ (2)
- ေဆာင္းပါး (40)
- ေတြးစရာမ်ား (21)
- ေရွးအက်ဆုံး ဗုဒၶစာေပေတြ႔ (1)
- ေရွးေခတ္ ျမန္မာ ပုံရိပ္လႊာ (12)
- ေရႊတိဂုံေစတီျမတ္ ေအာက္က ဆံေတာ္ျမတ္ (1)
Blog Archive
-
▼
2013
(671)
-
▼
November
(48)
- ျမန္မာမ်ိဳးဘြဲ႔
- ဆီေၾကာ္မုန္႔ႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ
- ႏွစ္ကုိယ္ေတြ႔မွ ပို၍ ရြာပါ
- ဗုဒၶတရားေတာ္နဲ႔ ကမၻာ့ၿငိမ္းခ်မ္းေရး ႏွစ္ခု
- ဘယ္ေတာ့မ်ားမွ တူဆုံမယ္
- သစၥာတိုင္
- လက္တန္းဉာဏ္ (ေမာင္ဘြဲ႔)
- အဝိဇၨာ မကုန္ၾကေသးေတာ့ (မယ္ဘြဲ႔)
- ကာလဆိုး
- မာန္
- ဘာေတြလဲကြယ္...
- ေငြမ်က္ႏွာ
- “မ်က္ေျဖ လကၤာ”
- ခင္ ေထြးဖက္မွ ေမွးစက္ႏိုင္မယ္ထင္
- ေဆာင္းဘြဲ႔ ေတးထပ္
- အာဇာနည္ စိတ္ဓာတ္ ဆိုတာ
- ဗုိလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္း၏ ဘာသာေရးအသိ တစြန္းတစ
- ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္း၏ ငယ္စဥ္ထဲက ပညာေရးအေပၚ သိျမင္ ဆ...
- အခက္ႀကီး ေလးပါး
- ပထမ မစိုးရိမ္ဆရာေတာ္ႀကီး၏ အဆုံးအမ
- ဂ်ာမန္ စကားပုံ
- ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ဘာ့ေၾကာင့္ မခ်မ္းသာၾကသလဲ..
- အဆုံးအမ
- အဆုံးအမ
- ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကာကြယ္နည္းမ်ား
- ေသြးဆံုးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္ေသာ အမ်ိဳးသမီး က်န္းမာေရး
- အမ်ိဳးသမီးတိုင္း မျဖစ္မေန ရွာေဖြ စစ္ေဆး သင့္ေသာ ေရ...
- “တန္ေဆာင္မုန္းလဘြဲ႔
- "လတန္ေဆာင္"
- ဘဝေတာင္တန္း
- စိတ္တခုကုိ ႏုိင္ရင္ အားလုံး ေအာင္ျမင္ႏိုင္တယ္။
- ဆင္ျခင္ သတိ ရိွၾကေစခ်င္
- မုန္းစိတ္မကူး
- မိခင္က သား ေမာင္ေ႐ႊေအာင္ ထံ ေပးသည့္ ၾသဝါဒ ေမတၱာစာ
- “ မုိးေတာ ေမာင္ဘြဲ႔ ”
- ပန္းခ်ီ မႏိုင္
- မေၾကာက္ေဆး
- ပညာေရးဟူသည္
- ေရွးဆရာေတာ္တုိ႔၏ အတုိ ဆုံးမပုံ
- သံေဝဂ ယူေတာ့မယ္
- အဆင္းလမ္း
- မွတ္သားဖြယ္ အဆုံးအမမ်ား
- မွတ္သားခဲ့ဖူးေသာ အဆုံးအမ်ား
- ဖတ္ခဲ့ဖူးေသာ ဒႆနမ်ား
- မွတ္သားမိေသာ စကားလုံးမ်ား
- ေရွး အဆုံးအမ
- မိဘေက်းဇူး (သုိ႔) ေလာကကို ျမင္ေစသူ,ညႊန္ျပသူ
- ေဆာင္းဘြဲ႔
-
▼
November
(48)
0 comments:
Post a Comment