ကိုယ္ေရးရာဇဝင္
- တိုးတိုး
- ဘဝဆုိတာ အၿမဲတမ္း ေျပာင္းလဲေနတယ္...၊ အမွန္တရားကလဲ ကမၻာပတ္ဖို႔ သူ႔ဖိနပ္ေလးကုိ ရွာေနတုန္းပဲ...
ရက္စြဲ
!-my>
နာရီ
Followers
ဘဘ ဦးသုခ၏ .."ဘဝ သံသရာ''
ေမသက္ထားေဆြ...စႏၵကိႏၷရီ ဇာတ္ေတာ္ပါ
ေမသက္ထားေဆြ၊ ျမန္မာ့ေၾကြးေၾကာ္သံ
ေမသက္ထားေဆြ.ဂ်ပန္ျပည္ကို ေရးတဲ့စာ
ျမင့္ျမတ္သူ.. ေဖေဖသာဓုေခၚပါ
ဗုဒၶ၏ ဓမၼ အမွန္တရားကုိ ေတြ႔ျမင္ခဲ့သူ
ငါ အုိသြားေသာအခါ (အုိပယ္)
Friday, January 17, 2014
ၾကက္ဥေလးေတြအေၾကာင္း
8:52 AM |
Posted by
တိုးတိုး |
Edit Post
ၾကက္ဥေလးေတြအေၾကာင္း (မၾကာမၾကာ စားေနရလို႔)
*******************
ၾကက္ဥရဲ႕အေရာင္… ၾကက္ဥရဲ႕အခြံဟာ အျဖဴေရာင္၊အညိုေရာင္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိ
တတ္ပါတယ္။ အခြံရဲ႕အေရာင္မတူညီမႈက ဥရဲ႕အနံ႔အရသာ၊ အာဟာရ ပါဝင္မႈေတြနဲ႔(လံုးဝ)
မသက္ဆိုင္ပါဘူး။ ၾကက္ဥရဲ႕အမိ်ဳးအစားနဲ႔သာ ဆိုင္ပါတယ္။ ဥအေရာင္ဟာ ၾကက္ေတြ စား
ရတဲ့ အစာေပၚမွာမူတည္ပါတယ္။ ဂ်ံဳကို အေျခခံတဲ့ အစာေတြစားရေသာ ၾကက္ေတြရဲ႕ဥဟာ
အဝါေရာင္ေဖ်ာ့ၿပီး၊ ေျပာင္းဆန္ကို အေျခခံေသာ အစားအစာေတြစားရတဲ့ ၾကက္ေတြရဲ႕
ဥဟာ အဝါေရာင္ရင့္ပါတယ္။ ဥရဲ႕အႏွစ္အေရာင္ကလည္း အဝါႏုႏုကေန၊ လိေမၼာ္ေရာင္အထိ
ရွိတတ္္ပါတယ္။ ဥရဲ႕အႏွစ္အေရာင္ မတူေပမယ့္ အနံ႔႔ အရသာႏွင့္ အာဟာရေတြ ၾကြယ္ဝမႈ
မ်ားကေတာ့ ကြာျခားမႈ မရွိၾကပါဘူး။
ၾကက္ဥေတြဝယ္တဲ့အခါ ဒါကေတာ့ ၾကက္ဥတမ်ိဳးတည္းသာ မဟုတ္ပါဘူး ဘဲဥ ငံုးဥေတြနဲ႔
လည္း သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဥေတြကို ဝယ္ကတည္းက အကြဲအအက္မပါတဲ့ ဥႏွင့္ ဥအခြံေပၚ
မွာ ရႊံ႕ေတြ ေခ်းေတြ ညစ္ေပမေနတဲ့ ဥမ်ိဳးကိုသာ ေရြးဝယ္သင့္ပါတယ္။ ဥအခြံဟာ မာေနတဲ့
အတြက္ အထဲက အျဖဴရည္ၾကည္အကာေတြနဲ႔ အႏွစ္ေတြကို လံုၿခံဳေအာင္ အကာအကြယ္
ေပးေနတယ္လို ့ထင္ေကာင္းထင္ပါလိမ့္မယ္။ တကယ္ေတာ့ ဥအခြံေပၚမွာ သာမန္မ်က္စိ
နဲ႔ မျမင္ႏိုင္တဲ့ အေပါက္ေသးေသးေလးေတြ ရွိေနပါတယ္။ အဲဒီအေပါက္ေလးေတြကေန
ၿပီး အထဲကို ေရ-ေရေငြ႔-ေလ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ စိမ့္ဝင္ႏိုင္ပါတယ္။ ဥကို မစားေသးပဲ
ၾကာၾကာထားေလ အခြံထဲက အေပါက္ကေလးေတြ က်ယ္လာေလျဖစ္ပါတယ္။ ဥေတြကို
ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားရင္ေတာ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ လြယ္လြယ္နဲ ့မေပါက္ပြားႏုိင္
ေတာ့ပါဘူး။
ဥေတြကို ဝယ္လာၿပီး မစားေသးပဲ ဒီအတိုင္းထားရင္ ရက္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် ပ်က္စီးသြား
ပါလိမ့္မယ္။ အကာအရည္ၾကည္ေတြ ေလ်ာ့ပါးလာၿပီး အႏွစ္ရဲ႕ပတ္ပတ္လည္က အေျမွး
ကေလးကလည္း ပ်က္စီးလြယ္လာပါၿပီ။ ဒါကို ေစ်းသည္ေတြ အေခၚအေဝၚအရ အဆံ
ေခ်ာင္တယ္လို႔ ေျပာေလ့ရွိပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ ပံုမွန္အခန္း အပူခ်ိန္ထဲမွာ တရက္သာ
ခံမယ့္ ဥဟာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၇-ရက္ေလာက္ ခံပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဥေတြကို ဝယ္တဲ့
အခါ City Mart တို႔လို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီးေရာင္းတဲ့ ဆိုင္မ်ိဳးေတြကပဲ ဝယ္သင့္ပါ
တယ္။ အိမ္ေရာက္တဲ့အခါမွာလည္း ဥေတြကို ဝယ္လာတဲ့ ဗူး(ၾကက္ဥခြက္ဗူး)ႏွင့္အတူ
ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းေပးပါ။ အဲဒီလို ၾကက္ဥထည့္ ဗူးေတြထဲ သိမ္းထားေတာ့ ၾကက္ဥ
ထဲကို အနံ႔ဆိုး မဝင္ေစေတာ့ပါဘူး။ ေရခဲေသတၱာရဲ႕တံခါးမွာ မထားပဲ အတြင္းပိုင္းမွာပဲ
ထားသင့္ပါတယ္။
ဥေတြကို ခ်က္ ျပဳတ္ ေၾကာ္ၿပီးေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးစားျခင္းက အႏၱရာယ္ကင္းေဝးေစ
ႏိုင္ပါတယ္။ ဥေတြကို အနံ႔ဆိုးတဲ့ ၾကက္သြန္လို အစားအစာေတြနဲ႔ တြဲမထားသင့္ပါဘူး။
ၾကက္ဥမွ ရႏိုင္တဲ့ေရာဂါ ဒါကေတာ့ ၾကက္ဥေတြသာ မကပါဘူး ဘဲဥ ငံုးဥေတြနဲ႔လည္း
သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဥေတြမွာ Salmonella ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါလာနိုင္ပါတယ္။
Salmonella ဆိုတာ အစာကတဆင့္ ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ေစတတ္တဲ့ ဘက္တီးရီးယား
တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ကေလးေတြ၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုေတြႏွင့္ ကိုယ္ခံအားနည္းသူေတြမွာ
ေရာဂါပိုျဖစ္လြယ္ပါတယ္။ Salmonella ဘက္တီးရီးယားကူး စက္ပိုးဝင္တဲ့ လကၡဏာ
မ်ားမွာ ဥေတြစားၿပီးေနာက္ မၾကာမီအခ်ိန္အတြင္းမွာပင္ ယားယံျခင္း၊ အင္ပ်ဥ္အဖု
အပိမ့္မ်ားထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္ျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္းတို႔ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ၾကက္ဥ(အခြံ)ရဲ႕ထူးျခားခ်က္- ၾကက္ဥခြံေတြမွာ တခါတရံ ေသြးကြက္ကေလးေတြ ေတြ႔ျမင္ဖူး
ၾကပါလိမ့္မယ္။ ဒါဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးဥပါဒ္(လံုးဝ)မျဖစ္ေစလို႔ ေၾကာက္ဖို႔
မလိုအပ္ပါဘူး။ အေကာင္ေပါက္မည့္ လကၡဏာမ်ိဳးလည္းမဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္ဥျဖစ္ေပၚ
ေနစဥ္ ေသြးေၾကာငယ္ေလးတခု ေပါက္သြားျခင္းေၾကာင့္သာ ေသြးစက္ေလးေပၚေနတာ
ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္ဥျပဳတ္(အႏွစ္)ရဲ႕ထူးျခားခ်က္- ၾကက္ဥျပဳတ္ရဲ႕အႏွစ္မွာ မီးခိုးေရာင္(ရံဖန္ရံခါ အစိမ္း
ေရာင္)သမ္းေနတာကို ေတြ႔ဖူးၾကမွာပါ။ ဒါကေတာ့ ဥမွာပါတဲ့ သံဓာတ္ႏွင့္ ဆာလဖါ(ကန္႔)တို႔
ဓာတ္ျပဳၾကတာေၾကာင့္ အဲဒီလိုအေရာင္မ်ိဳး ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္စဥ္ အသံုး
ျပဳတဲ့ ေရထဲမွာ သံဓာတ္မ်ားေနရင္လည္း ခုလိုအေရာင္ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ၾကက္ဥ
အႏွစ္ရဲ့ အနံ႔အရသာ မေျပာင္းလဲသလို က်န္းမာေရးအတြက္ အာဟာရတန္ဖိုးေတြလဲ မထိ
ခိုက္ေစတာမို႔ ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္ဥရဲ႕အာဟာရတန္ဘိုး- ဥပမာ ၅၀ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ၾကက္ဥတလံုးမွာ ပရိုတင္း
၆-ဂရမ္ေက်ာ္ ပါဝင္ေနၿပီး၊ အဲဒီပရို္တင္းပမာဏ ထက္ဝက္ေက်ာ္က အကာထဲမွာ ပါရွိေနၿပီး၊
က်န္ထက္ဝက္ခန္႔႔က အႏွစ္ထဲမွာ ရွိပါတယ္။ ခြန္အားဓာတ္ ၇၀- ကယ္လိုရီပါဝင္ေနၿပီး ထို
ကယ္လိုရီရဲ႕ ၄-ပံု ၃-ပံုက အႏွစ္ထဲမွာ ပါရွိေနပါတယ္။ အဆီ၊ မီးစုန္း(phosphorous၊ သံ
ဓာတ္၊ B1၊ B6၊ B12၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ ပင္တိုသင္းနစ္ အက္ဆစ္၊ ခိုလင္းစတဲ့ ဗီတာမင္
ဘီအုပ္စုတို႔အျပင္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ဒီ စတဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ားလဲ ၾကက္ဥအႏွစ္ထဲမွာ
ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားတဲ့အခါ အကာေရာ အႏွစ္ေတြကိုပါ အားလံုးစားေပးရ
ပါမယ္။ ၾကက္ဥရဲ႕အာဟာရတန္ဖိုးေတြက ကေလးမ်ား ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးမႈအတြက္ အထူးလို
အပ္သလို၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ား ခႏၶာကိုယ္ တစ္ရႈးေတြ ျပန္လည္ျပဳျပင္ တည္ေဆာက္ေရး
အတြက္ အေရးပါတာေၾကာင့္ အရြယ္၃-ပါးမေရြး ၾကက္ဥစားသံုးသင့္ပါေၾကာင္းႏွင့္ မိသားစု
က်န္းမာေရးအတြက္ မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ၾကက္ဥေတြကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေအာင္ စံနစ္
တက် သိမ္းဆည္းထားသင့္ပါေၾကာင္း။
ေဆာင္းပါးရွင္....ေပါက္ေပါက္
ၾကက္ဥရဲ႕အေရာင္… ၾကက္ဥရဲ႕အခြံဟာ အျဖဴေရာင္၊အညိုေရာင္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိ
တတ္ပါတယ္။ အခြံရဲ႕အေရာင္မတူညီမႈက ဥရဲ႕အနံ႔အရသာ၊ အာဟာရ ပါဝင္မႈေတြနဲ႔(လံုးဝ)
မသက္ဆိုင္ပါဘူး။ ၾကက္ဥရဲ႕အမိ်ဳးအစားနဲ႔သာ ဆိုင္ပါတယ္။ ဥအေရာင္ဟာ ၾကက္ေတြ စား
ရတဲ့ အစာေပၚမွာမူတည္ပါတယ္။ ဂ်ံဳကို အေျခခံတဲ့ အစာေတြစားရေသာ ၾကက္ေတြရဲ႕ဥဟာ
အဝါေရာင္ေဖ်ာ့ၿပီး၊ ေျပာင္းဆန္ကို အေျခခံေသာ အစားအစာေတြစားရတဲ့ ၾကက္ေတြရဲ႕
ဥဟာ အဝါေရာင္ရင့္ပါတယ္။ ဥရဲ႕အႏွစ္အေရာင္ကလည္း အဝါႏုႏုကေန၊ လိေမၼာ္ေရာင္အထိ
ရွိတတ္္ပါတယ္။ ဥရဲ႕အႏွစ္အေရာင္ မတူေပမယ့္ အနံ႔႔ အရသာႏွင့္ အာဟာရေတြ ၾကြယ္ဝမႈ
မ်ားကေတာ့ ကြာျခားမႈ မရွိၾကပါဘူး။
ၾကက္ဥေတြဝယ္တဲ့အခါ ဒါကေတာ့ ၾကက္ဥတမ်ိဳးတည္းသာ မဟုတ္ပါဘူး ဘဲဥ ငံုးဥေတြနဲ႔
လည္း သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဥေတြကို ဝယ္ကတည္းက အကြဲအအက္မပါတဲ့ ဥႏွင့္ ဥအခြံေပၚ
မွာ ရႊံ႕ေတြ ေခ်းေတြ ညစ္ေပမေနတဲ့ ဥမ်ိဳးကိုသာ ေရြးဝယ္သင့္ပါတယ္။ ဥအခြံဟာ မာေနတဲ့
အတြက္ အထဲက အျဖဴရည္ၾကည္အကာေတြနဲ႔ အႏွစ္ေတြကို လံုၿခံဳေအာင္ အကာအကြယ္
ေပးေနတယ္လို ့ထင္ေကာင္းထင္ပါလိမ့္မယ္။ တကယ္ေတာ့ ဥအခြံေပၚမွာ သာမန္မ်က္စိ
နဲ႔ မျမင္ႏိုင္တဲ့ အေပါက္ေသးေသးေလးေတြ ရွိေနပါတယ္။ အဲဒီအေပါက္ေလးေတြကေန
ၿပီး အထဲကို ေရ-ေရေငြ႔-ေလ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ စိမ့္ဝင္ႏိုင္ပါတယ္။ ဥကို မစားေသးပဲ
ၾကာၾကာထားေလ အခြံထဲက အေပါက္ကေလးေတြ က်ယ္လာေလျဖစ္ပါတယ္။ ဥေတြကို
ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားရင္ေတာ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ လြယ္လြယ္နဲ ့မေပါက္ပြားႏုိင္
ေတာ့ပါဘူး။
ဥေတြကို ဝယ္လာၿပီး မစားေသးပဲ ဒီအတိုင္းထားရင္ ရက္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် ပ်က္စီးသြား
ပါလိမ့္မယ္။ အကာအရည္ၾကည္ေတြ ေလ်ာ့ပါးလာၿပီး အႏွစ္ရဲ႕ပတ္ပတ္လည္က အေျမွး
ကေလးကလည္း ပ်က္စီးလြယ္လာပါၿပီ။ ဒါကို ေစ်းသည္ေတြ အေခၚအေဝၚအရ အဆံ
ေခ်ာင္တယ္လို႔ ေျပာေလ့ရွိပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ ပံုမွန္အခန္း အပူခ်ိန္ထဲမွာ တရက္သာ
ခံမယ့္ ဥဟာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၇-ရက္ေလာက္ ခံပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဥေတြကို ဝယ္တဲ့
အခါ City Mart တို႔လို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီးေရာင္းတဲ့ ဆိုင္မ်ိဳးေတြကပဲ ဝယ္သင့္ပါ
တယ္။ အိမ္ေရာက္တဲ့အခါမွာလည္း ဥေတြကို ဝယ္လာတဲ့ ဗူး(ၾကက္ဥခြက္ဗူး)ႏွင့္အတူ
ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းေပးပါ။ အဲဒီလို ၾကက္ဥထည့္ ဗူးေတြထဲ သိမ္းထားေတာ့ ၾကက္ဥ
ထဲကို အနံ႔ဆိုး မဝင္ေစေတာ့ပါဘူး။ ေရခဲေသတၱာရဲ႕တံခါးမွာ မထားပဲ အတြင္းပိုင္းမွာပဲ
ထားသင့္ပါတယ္။
ဥေတြကို ခ်က္ ျပဳတ္ ေၾကာ္ၿပီးေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးစားျခင္းက အႏၱရာယ္ကင္းေဝးေစ
ႏိုင္ပါတယ္။ ဥေတြကို အနံ႔ဆိုးတဲ့ ၾကက္သြန္လို အစားအစာေတြနဲ႔ တြဲမထားသင့္ပါဘူး။
ၾကက္ဥမွ ရႏိုင္တဲ့ေရာဂါ ဒါကေတာ့ ၾကက္ဥေတြသာ မကပါဘူး ဘဲဥ ငံုးဥေတြနဲ႔လည္း
သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဥေတြမွာ Salmonella ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါလာနိုင္ပါတယ္။
Salmonella ဆိုတာ အစာကတဆင့္ ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ေစတတ္တဲ့ ဘက္တီးရီးယား
တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ကေလးေတြ၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုေတြႏွင့္ ကိုယ္ခံအားနည္းသူေတြမွာ
ေရာဂါပိုျဖစ္လြယ္ပါတယ္။ Salmonella ဘက္တီးရီးယားကူး စက္ပိုးဝင္တဲ့ လကၡဏာ
မ်ားမွာ ဥေတြစားၿပီးေနာက္ မၾကာမီအခ်ိန္အတြင္းမွာပင္ ယားယံျခင္း၊ အင္ပ်ဥ္အဖု
အပိမ့္မ်ားထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္ျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္းတို႔ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ၾကက္ဥ(အခြံ)ရဲ႕ထူးျခားခ်က္- ၾကက္ဥခြံေတြမွာ တခါတရံ ေသြးကြက္ကေလးေတြ ေတြ႔ျမင္ဖူး
ၾကပါလိမ့္မယ္။ ဒါဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးဥပါဒ္(လံုးဝ)မျဖစ္ေစလို႔ ေၾကာက္ဖို႔
မလိုအပ္ပါဘူး။ အေကာင္ေပါက္မည့္ လကၡဏာမ်ိဳးလည္းမဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္ဥျဖစ္ေပၚ
ေနစဥ္ ေသြးေၾကာငယ္ေလးတခု ေပါက္သြားျခင္းေၾကာင့္သာ ေသြးစက္ေလးေပၚေနတာ
ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္ဥျပဳတ္(အႏွစ္)ရဲ႕ထူးျခားခ်က္- ၾကက္ဥျပဳတ္ရဲ႕အႏွစ္မွာ မီးခိုးေရာင္(ရံဖန္ရံခါ အစိမ္း
ေရာင္)သမ္းေနတာကို ေတြ႔ဖူးၾကမွာပါ။ ဒါကေတာ့ ဥမွာပါတဲ့ သံဓာတ္ႏွင့္ ဆာလဖါ(ကန္႔)တို႔
ဓာတ္ျပဳၾကတာေၾကာင့္ အဲဒီလိုအေရာင္မ်ိဳး ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္စဥ္ အသံုး
ျပဳတဲ့ ေရထဲမွာ သံဓာတ္မ်ားေနရင္လည္း ခုလိုအေရာင္ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ၾကက္ဥ
အႏွစ္ရဲ့ အနံ႔အရသာ မေျပာင္းလဲသလို က်န္းမာေရးအတြက္ အာဟာရတန္ဖိုးေတြလဲ မထိ
ခိုက္ေစတာမို႔ ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္ဥရဲ႕အာဟာရတန္ဘိုး- ဥပမာ ၅၀ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ၾကက္ဥတလံုးမွာ ပရိုတင္း
၆-ဂရမ္ေက်ာ္ ပါဝင္ေနၿပီး၊ အဲဒီပရို္တင္းပမာဏ ထက္ဝက္ေက်ာ္က အကာထဲမွာ ပါရွိေနၿပီး၊
က်န္ထက္ဝက္ခန္႔႔က အႏွစ္ထဲမွာ ရွိပါတယ္။ ခြန္အားဓာတ္ ၇၀- ကယ္လိုရီပါဝင္ေနၿပီး ထို
ကယ္လိုရီရဲ႕ ၄-ပံု ၃-ပံုက အႏွစ္ထဲမွာ ပါရွိေနပါတယ္။ အဆီ၊ မီးစုန္း(phosphorous၊ သံ
ဓာတ္၊ B1၊ B6၊ B12၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ ပင္တိုသင္းနစ္ အက္ဆစ္၊ ခိုလင္းစတဲ့ ဗီတာမင္
ဘီအုပ္စုတို႔အျပင္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ဒီ စတဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ားလဲ ၾကက္ဥအႏွစ္ထဲမွာ
ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားတဲ့အခါ အကာေရာ အႏွစ္ေတြကိုပါ အားလံုးစားေပးရ
ပါမယ္။ ၾကက္ဥရဲ႕အာဟာရတန္ဖိုးေတြက ကေလးမ်ား ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးမႈအတြက္ အထူးလို
အပ္သလို၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ား ခႏၶာကိုယ္ တစ္ရႈးေတြ ျပန္လည္ျပဳျပင္ တည္ေဆာက္ေရး
အတြက္ အေရးပါတာေၾကာင့္ အရြယ္၃-ပါးမေရြး ၾကက္ဥစားသံုးသင့္ပါေၾကာင္းႏွင့္ မိသားစု
က်န္းမာေရးအတြက္ မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ၾကက္ဥေတြကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေအာင္ စံနစ္
တက် သိမ္းဆည္းထားသင့္ပါေၾကာင္း။
ေဆာင္းပါးရွင္....ေပါက္ေပါက္
Labels:
က်န္းမာေရး,
ဗဟုသုတ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မဂၤလာရိွေသာ အသံမ်ား
သတိေပး စကား
သင့္ရဲ႕အေတြးအေခၚေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ့ သူတုိ႔ဟာ
သင့္ရဲ႕စကားလုံးေတြ ျဖစ္လာမွာမုိ႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕စကားလုံးေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕အေလ့အက်င့္ေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕အေလ့အက်င့္ေတြကို ဂရုစုိက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕ကိုယ္က်င့္တရားေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕ကိုယ္က်င့္တရားေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတုိ႔ဟာ သင့္ရဲ႕ကံၾကမၼာေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လို႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕ကံၾကမၼာေတြဟာ သင့္ရဲ႕ဘဝျဖစ္လာလိမ့္မယ္။
မွန္ကန္စြာ ေတြးေတာ ဆင္ျခင္ သုံးသပ္ ေဝဘန္ပိုင္းျခား စိစစ္ၿပီးမွ
သိျမင္လာရတဲ့ သစၥာတရားထက္ ျမင့္ျမတ္တဲ့
ဘာသာေရး... ဘာသာတရားဆိုတာ မရိွဘူး။ (ဒလုိင္းလားမား)
ေပ်ာက္ဆုံးေနေသာ နိဗၺာန္ဘုံ
ဖြင့္မိေသာ တံခါးမ်ား
- SEA Games ဖြင့္ပြဲ အမွတ္တရ (1)
- ကဗ်ာ (319)
- က်န္းမာေရး (71)
- ခ်ိဳၿမိန္၍ မွတ္သားဖြယ္ စကားေလးမ်ား (31)
- ဂမိက ဝနဝါသီ အရွင္ (2)
- ဂမိက ဝနဝါသီ အရွင္၏ ဓမၼစာစု (10)
- စကားပုံမ်ား (1)
- စကားႀကီး သုံးခြန္း (1)
- စာစု (13)
- စာဖတ္သူမ်ား အေၾကာင္း (1)
- ဆရာဦးေအာင္သင္း၏ လက္ေဆာင္မ်ား (16)
- တမ္းခ်င္း (1)
- တရားေတာ္ (6)
- တုိးတက္ေရး စာစုမ်ား (45)
- ဒႆနမ်ား (37)
- ပညာေပး စကားပုံမ်ား (12)
- ပညာေရး (17)
- ပထမဆုံး ျမန္မာ့လြတ္လပ္ေရးေန႔ (1)
- ဗမာ့ေအာင္ဆန္း (2)
- ဗဟုသုတ (56)
- ဘသ.ဗြီဒီယို (9)
- ဘာသာေရး (91)
- မင္းကြန္းဆရာေတာ္ႀကီး၏ အတၳဳပၸတိၱ (1)
- ရင္တြင္းျဖစ္ ကဗ်ာ (25)
- ရတု (4)
- ရသစာမ်ား (5)
- ရုန္းရင္း ကန္ရင္း (1)
- လြတ္လပ္ေရး (2)
- ဝတၳဳ- တခ်ိန္တုန္းက မိန္းမ (2)
- သာသနာ့အလံ အေၾကာင္း (1)
- သာသနာေရးအသံ (5)
- သီတဂူဆရာေတာ္ လမ္းညြန္မႈ (12)
- သူတို႔ေျပာစကား (21)
- သံေဝဂမ်ား (40)
- ဟာသမ်ား (9)
- အခ်စ္ဒႆန (4)
- အဆိုအမိန္႔ (27)
- အဆုံးအမမ်ား (114)
- အတိုအထြာ သိခ်င္တာ (19)
- ဦးေအာင္ဆန္း၏ ေနာက္ဆုံးေန႔ (2)
- ေဆာင္းပါး (40)
- ေတြးစရာမ်ား (21)
- ေရွးအက်ဆုံး ဗုဒၶစာေပေတြ႔ (1)
- ေရွးေခတ္ ျမန္မာ ပုံရိပ္လႊာ (12)
- ေရႊတိဂုံေစတီျမတ္ ေအာက္က ဆံေတာ္ျမတ္ (1)
Blog Archive
-
▼
2014
(175)
-
▼
January
(101)
- လြမ္းစရာ့ ကမ္းေျခ
- မိမိကိုယ္ကို မဲဇာပို႔ျခင္း
- က်ဆံုးေလၿပီးေသာ ပန္းပြင့္မ်ား
- ဦးေအာင္ဆန္း၏ ေနာက္ဆုံးေန႔
- သံသရာ ခရီးသည္
- Warren Buffet ရဲ့ လမ္းညႊန္ စကား
- အက်ည္းတန္ လက္တြဲေဖာ္
- လုိရင္ သုံးကုန္ ေဆးနည္းစုံ
- ပန္းတုိင္ကို သြားရာမွာ အေရးႀကီးတဲ့ ေသာ့ခ်က္ (KEY) ေတြ
- ဒဂံုေစတီ ဘြဲ႔
- က်မ္းေက်သူႀကီး
- စံရွားတဲ့ ခင္
- ~အသည္းအတြက္ သိရင္ေျဖၾကည့္ အေျဖညႇိ~
- ~မိနစ္ဝက္ ၃ မ်ိဳး (နာရီဝက္ ၃ မ်ိဳး)~
- သံုးေယာက္ျဖစ္ေတာ့မယ္
- မင္းေလာက္ ကိုယ့္အေပၚ ဘယ္သူမွ မဆိုးဘူး
- ေဆးလိပ္ေၾကာင့္ ေသရတယ္
- ဒီပဲယင္း ဆရာေတာ္ႀကီး၏ ဆုေတာင္း(၁၀)ခ်က္
- ဗုိလ္ခ်ဳပ္၏ ဘာသာေရး အျမင္
- စိမ္းသူ
- အလကၤာ
- ေႏြဦးၿမိဳင္လယ္
- ပ်ဥ္းမ ငုတ္တို
- ေျဗာသံ
- အရိပ္ေျခြ သစ္ပင္
- အမ်ဳိးသားေရးစိတ္ဓာတ္
- ေခမာေရာက္မွ ေအးလိမ့္မည္
- မိုင္းဖုန္းဆရာေတာ္၊ အီးတီတုိ႔ရဲ့ ႀကိဳတင္ေဟာ ကိန္းႏ...
- လူႀကီး စုန္းျပဴး
- ေလာက ဖတ္စာ
- ဝမ္းနည္းျခင္း အထိမ္းအမွတ္
- ေသခ်ာတဲ့ လမ္းကုိ ေရြးၿပီးေလွ်ာက္ပါ
- ေအာင္ဆန္းစေသာ မ်ိဳးခ်စ္သူရဲေကာင္းမ်ားသို႔
- ဗမာ့ေအာင္ဆန္း
- ဗမာ့ေအာင္ဆန္း
- ႀကိတ္ပိုး ဘြဲ႔
- အတိတ္ႏွင့္ ပစၥဳပၸန္
- ငါ
- မင္းကြန္းဆရာေတာ္ႀကီး၏ အဆုံးအမ
- သံေဝဂ ေတးထပ္
- ရွက္တတ္ရင္ ကုိယ့္ကုိကုိယ္ အေရးယူ
- ၾကက္ဥေလးေတြအေၾကာင္း
- သာေပါင္း ညာစား
- ႀကီးပြားတိုးတက္ၿပီး ဘဝအေရာင္ ထြန္းေျပာင္ႏုိင္ရန္
- အဖြဲ႔အစည္းမ်ားႏွင့္ႏိုင္ငံ ႀကီးပြားတုိးတက္ေရး လမ္း...
- ဗုိလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္း၏ မိန္႔ဆိုခ်က္
- ျမန္မာစာေပႏွင့္ ျမန္မာ့သမုိင္းကေပးေသာ အတုယူစရာမ်ား...
- သိုေလွာင္ျခင္း
- လြမ္းစံပယ္
- ႏြယ္
- အခါလြန္မိုး
- သစၥာသည္သာ အလွတရား
- ထာဝရ ရွင္သန္ျခင္း
- ရင္တြင္းမွ ပိေတာက္ပန္း
- ငိုပါေတာ့ ေမ
- က်န္ရစ္သူ အေတြး
- မိခင္အျဖစ္
- သူရဲေကာင္း သံုးေယာက္ႏွင့္ ခရီးသည္
- လူႀကီးလူေကာင္း
- အား
- ခရီးသြား
- သံေဝဂ
- IMPUNITY
- အဆုံးအမ လကၤာ
- အမွ်ေဝရျခင္းရဲ႕အက်ိဳးေက်းဇူး
- စိတ္ညစ္ေနတာကို စိတ္နဲ႔ပဲ ေျဖေဖ်ာက္ပစ္လုိက္ပါ
- ပတ္ဝန္းက်င္ႏွင့္ ငါ
- ဆုံးရႈံးမႈ
- ကရုဏာမဲ့သည့္ လွေဒဝီ
- မွာခဲ့မည္ ေမာင္
- လူငယ္မ်ားသို႔
- အိမ္မက္ထဲက ရြာ
- အခ်ိန္ ေစာင့္လိုက္ပါ
- သူ႔မွာတမ္း
- ထိပ္ဆံုးသို႔
- ကန္ေတာ့ပါသည္ အို... အမိ
- ႐ိုးစဲြ ခ်စ္သူ
- ေယာက်္ား ေတေလတို႔ စနက္
- ပေဟဠိ ကဗ်ာ
- လြမ္းဘြဲ႔
- အားလုံး အတူေရာက္ ေျမႀကီးေအာက္
- သူတပါးႏွင့္ မႏႈိင္းယွဥ္ပါႏွင့္
- တန္ဖိုး
- က်ေနာ့္ကုိ အကဲျဖတ္ခ်င္ရင္
- မွတ္သားဖြယ္ရာ စကားေလးမ်ား
- လူဆိုတာ
- ေက်ာ္ၾကားခဲ့သူမ်ား၏ အဆိုအမိန္႔မ်ား
- သင့္ရဲ႕တန္ဖုိးဆုိတာ
- လြတ္လပ္ေရး ေၾကျငာစာတမ္း
- လြတ္လပ္ေရး ေၾကျငာျခင္း
- ျပည္ေထာင္စု ျမန္မာႏိုင္ငံေတာ္ ပထမဆံုး လြတ္လပ္ေရးေန...
- သထုံ ေရႊစာရံ အရံေစတီေတာ္ တဆူမွ ေရာင္ျခည္မ်ား ကြန္႔...
- ဘုရားသာသနာ သိၾကားသာသနာဟု ဆိုၾကရာဝယ္
- ေရႊတိဂုံေစတီေတာ္ျမတ္ ေအာက္က လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္
- ~ျမန္မာ့ရိုးရာနည္းျဖင့္ ေျမႀကီးေအာက္တြင္ ေရရွိ-မရွ...
- အပူကန္ လည္ေခ်ာင္းနာအတြက္ ေဆးတခြက္
- မဂၤလာနဲ႔ အိမ္ေထာင္ (တရား)
- သူဘာျဖစ္လို႔ ငါ့ထက္ သာေနရတာလဲ?
- ဗုဒၶ အဆုံးအမ
- ပထမေရႊက်င္ဆရာေတာ္ႀကီး၏ အဆုံးအမမ်ား
-
▼
January
(101)
0 comments:
Post a Comment