ကိုယ္ေရးရာဇဝင္
- တိုးတိုး
- ဘဝဆုိတာ အၿမဲတမ္း ေျပာင္းလဲေနတယ္...၊ အမွန္တရားကလဲ ကမၻာပတ္ဖို႔ သူ႔ဖိနပ္ေလးကုိ ရွာေနတုန္းပဲ...
ရက္စြဲ
!-my>
နာရီ
Followers
ဘဘ ဦးသုခ၏ .."ဘဝ သံသရာ''
ေမသက္ထားေဆြ...စႏၵကိႏၷရီ ဇာတ္ေတာ္ပါ
ေမသက္ထားေဆြ၊ ျမန္မာ့ေၾကြးေၾကာ္သံ
ေမသက္ထားေဆြ.ဂ်ပန္ျပည္ကို ေရးတဲ့စာ
ျမင့္ျမတ္သူ.. ေဖေဖသာဓုေခၚပါ
ဗုဒၶ၏ ဓမၼ အမွန္တရားကုိ ေတြ႔ျမင္ခဲ့သူ
ငါ အုိသြားေသာအခါ (အုိပယ္)
Friday, September 13, 2013
က်ီးေပါင္းအတြက္ သေဘၤာ႐ြက္
1:23 PM |
Posted by
တိုးတိုး |
Edit Post
က်ီးေပါင္းအတြက္ သေဘၤာ႐ြက္
**************************
သေဘၤာသီးသည္ ျမန္မာသာမက တကမၻာလံုးတြင္ စားသံုးၾကေသာ အသီးျဖစ္သည္။ အရသာ
ေကာင္းသည္။ ဝမ္းမွန္ေစသည့္ အစာအျဖစ္ စားသံုးသည္။ အထူးသျဖင့္ အပူပုိင္းဇုန္မ်ားတြင္ ပို၍ျဖစ္ထြန္းသည္။ သေဘၤာပင္၏ ထူးျခားခ်က္မွာ အဖုိပင္ႏွင့္ အမပင္ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳး႐ိွသည္။
အဖိုပင္သည္ အသီးမသီးေပ။ ေျမၾသဇာေကာင္းလွ်င္ သေဘၤာအမပင္မွ အသီးမ်ားမွာ ပင္
စည္ ပတ္လည္တြင္ ေနရာမလပ္ ႁပြတ္သိပ္ ညပ္ေနေအာင္ သီးေလ့႐ိွသည္။ အသီးႀကီးေစ
ခ်င္လွ်င္ ၾကားညပ္ေသာ အသီးမ်ားကို ေခၽြေပး ခူးေပးရသည္။ သေဘၤာသီးတြင္လည္း
အလံုးအဝုိင္းမ်ိဳးႏွင့္ အရွည္သီးဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးေတြ႔ရသည္။
အပူပုိင္းေဒသမ်ားတြင္ လံုးဝုိင္းေသာ အမ်ိဳးက ပို၍ ျဖစ္ထြန္းၿပီး ပို၍ခ်ိဳသည္။ သေဘၤာ
သီးသည္ စားေကာင္း႐ံုမွ်မက ေဆးဘက္ဝင္ေၾကာင္းကို ေရွးကအိႏၵိယ အာယုေဗဒ
ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ တခမ္းတနား ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
အေနာက္တုိင္းတြင္လည္း ၁၅ ရာစုခန္႔က ေတြ႔ရွိသည့္ ခရီးသည္ႀကီး မာကိုပိုလုိ၏ မွတ္
တမ္းမ်ားတြင္ သူ၏ သေဘၤာသားမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားသည့္ သြားဖံုးေသြးယုိရာဂါႏွင့္ ေရစီး
ကမ္းၿပိဳေရာဂါမ်ားမွာ သေဘၤာသီး စား႐ံုႏွင့္ ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းႏွင့္ အလြန္ေက်းဇူး
ႀကီးသည့္ ေ႐ႊေရာင္အသီးျဖစ္ေၾကာင္း မွတ္တမ္းမ်ား ေတြ႔႐ိွခဲ့ၾကရသည္ဟု ဆိုသည္။
သေဘၤာသီးအမွည့္တြင္ ဗီတာမင္ ေအႏွင့္စီ အေျမာက္အမ်ား ပါဝင္သည္ဟု ဆိုသည္။
ဗီတာမင္ေအမွာ မ်က္စိအတြက္ႏွင့္ ဗီတာမင္စီမွာ ကိုယ္ခံအားအတြက္ ေကာင္းျခင္းႏွင့္
ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ Antioxident ဟုဆိုၾကသည္။ သေဘၤာသီးအစိမ္းမွာ အစာ
ေၾကေစသည္။ အသားကို ႏူးေစသည္။ ဟင္းအျဖစ္ ခ်က္စားလွ်င္ အစာအိမ္ေရာင္ျခင္း၊ အသည္းေရာဂါမ်ားကို ေကာင္းေစႏုိင္သည္ဟု ဆိုသည္။
သေဘၤာသီးတြင္ အဓိက ပါဝင္ေသာဓါတ္မွာ (papin) ဟုေခၚၿပီး အျခား ႐ွားပါးသတၱဳဓါတ္မ်ား
မင္ဂနိ(စ္)ႏွင့္ သြပ္ဓါတ္၊ ထံုးဓါတ္မ်ားလည္း ထိုက္သင့္သေလာက္ ပါဝင္သည္ဟု အဆို႐ိွသည္။
ေ႐ွးျမန္မာ လူႀကီးမ်ားက နံနက္သေဘၤာ၊ ညငွက္ေပ်ာဟု အဆို႐ိွၾကသည္။ နံနက္ေစာေစာ
အစာစားၿပီး သေဘၤာသီးမွည့္ စားေပးလွ်င္ အစာေၾကေစၿပီး ရင္ေတာင့္ျခင္း၊ ရင္ခံျခင္းမွ
ကင္း႐ွင္းသည္။ ဝမ္းသက္ေလေၾကေစသည္ဟု ယူဆသည္။ ညအိပ္ယာဝင္ ငွက္ေပ်ာသီး ဖီး
ၾကမ္း စားေပးလွ်င္ ေလဖိၿပီး ညအိပ္ေပ်ာ္ေစသည္။ ေနာက္တေန႔နံနက္တြင္ ဝမ္းမွန္ေစ
သည္ဟု အယူအဆ ႐ိွၾကသည္။ တိုင္းရင္းျမန္မာ အယူအဆတြင္ သေဘၤာသီးအစိမ္းသည္
ေလစာျဖစ္သည္။ သေဘၤာသီးအမွည့္သည္ အာေပါ+ဝါေယာ အစာျဖစ္သည္။ ေလစာဆုိ
ေသာ္လည္း ေလခ်ဳပ္စာ မဟုတ္၊ ေလပြ၊ ေလသက္ေစေသာ အစာမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ထို႔အျပင္
သေဘၤာသီးကို ခြဲလုိက္လွ်င္ အလယ္တြင္ အေခါင္းပြပါသျဖင့္ အာကာသ (အေပါက္၊
အေခါင္း႐ိွေသာ) အစာမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ သေဘၤာ႐ြက္သည္လည္း ပံုမွန္သစ္႐ြက္ မဟုတ္ပဲ လက္ငါးေခ်ာင္းကဲ့သို႔ လက္ျခားပါေသာ သစ္႐ြက္႐ိုးတံတြင္ ေခါင္းပြပါေသာ သစ္႐ြက္ျဖစ္
သျဖင့္ အာကာသအရြက္ ျဖစ္သည္။
သေဘၤာသီး၏ အဟာရႏွင့္ ေဆးအသံုးဝင္ပံုကို အသိမ်ားေသာ္လည္း သေဘၤာ႐ြက္
၏ ေဆးဘက္ဝင္ပံုကို သိသူနည္းသျဖင့္ တင္ျပလိုက္ရပါသည္။ သေဘၤာ႐ြက္တြင္ ႐ြက္ႏု
ႏွင့္ ႐ြက္ၾကမ္းႏွစ္မ်ိဳး ႐ိွသည္။ ထြက္ခါစအ႐ြက္ႏွင့္ အဖူးတို႔ကို ျပဳတ္ၿပီး တို႔စရာအျဖစ္ စားသံုး
ေလ့ ႐ိွၾကသည္။ ႐ြက္ၾကမ္းမ်ားကုိ မီးကင္၊ မီးၿမိဳက္ၿပီး ေဆးဘက္ဝင္အျဖစ္ စားသံုးေလ့ရွိၾက သည္။ ေ႐ွးကပင္ လူႀကီး၊ သက္ႀကီး ရြယ္အုိမ်ားႏွင့္ ေလသက္၍ အစာေၾကေစသည္ဆုိကာ
အရြက္ၾကမ္းကို မီးၿမိဳက္ၿပီး စားသံုးေလ့႐ိွၾကသည္။ ရင္ၾကပ္၊ ပန္းနာႏွင့္ စကားေျပာလွ်င္
ေမာၿပီး ေလ မဆက္သူမ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္သည္။ သေဘၤာ႐ြက္သည္ ခါးေသာအရသာ
ရွိသည္။ ခါးေသာအရာ မွန္သမွ်သည္ ေလကုိဖြေပးေသာ ဓာတ္သေဘာရွိသည္။ စားသံုးမႈ
မ်ားလွ်င္၊ လြန္ကဲလွ်င္ ေခါင္းမူးတတ္သျဖင့္ အခါးအရသာ႐ိွေသာ အသီးအ႐ြက္မွန္သမွ်
သင့္တင့္႐ံုသာ စားသံုးရမည္။
သေဘၤာ႐ြက္ၾကမ္းျပဳတ္၊ ကပ္ေၾကးျဖင့္ ပါးပါးညႇပ္ၿပီး လက္ဖက္သုပ္ကဲ့သို႔ အသုတ္ျပဳ
လုပ္ၿပီးလည္း စားသံုးႏိုင္သည္။ ႏွမ္းနက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္တို႔ႏွင့္ တြဲဖက္စားလွ်င္
ေလသက္ေစသည္။ ညေနေစာင္းအခ်ိန္ (ညေန ၃ နာရီမွ ၆ နာရီအတြင္း) စားလွ်င္
ပို၍ ေလရသည္။ သေဘၤာ႐ြက္ကိုေထာင္းၿပီး ညႇစ္ယူ၍ရေသာ အရည္ကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္
ေသာက္ေပးလွ်င္ ဝမ္းတြင္းမွ တုတ္၊ သန္စေသာ ပုိးမ်ားကုိ ေအာက္သို႔ သက္ေစသည္။
အစာအိမ္အူသိမ္မွ အနာကို က်က္ေစသည္။ ၎ကို သေဘာၤ႐ြက္သတၲဳရည္ဟုေခၚသည္။
မၾကာေသးမီက စာေစာင္တခုတြင္ ျမဝတီမဂၢဇင္း အယ္ဒီ တာခ်ဳပ္ေဟာင္း ဆရာႀကီး မင္းယုေဝ ေရးထားသည္မွာ သေဘၤာရြက္ကို မီးကင္ၿပီး အရည္ညႇစ္ ေသာက္သျဖင့္
ကင္ဆာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေၾကာင္း လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္(၂၀)ခန္႔က မိတ္ေဆြ တဦးက
ေျပာဖူးသည္။လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္က မိတ္ေဆြတဦးတြင္ အဆုတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္သျဖင့္
ေသာကၾ္ကည့္ရန္ တုိက္တြန္းရာ အမွတ္မထင္ပင္ ကင္ဆာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းသြား
ေၾကာင္း လက္ေတြ႔သိရသည္ဟု ဆိုသည္။
ဆရာႀကီးမင္းယုေဝ၏ ေျပာၾကားခ်က္ျဖင့္ စာေရးဆရာႀကီး တကၠသိုလ္ဝင္းမြန္မွလည္း
အျခား ေဝဒနာသည္ တဦးကို ထပ္မံေျပာရာ ထုိသူမွာလည္း ကုသရန္ ခက္ခဲေသာ ကင္
ဆာေရာဂါမွ ကင္းကင္း႐ွင္း႐ွင္း ေပ်ာက္ကင္းသြားသည္ဟု ဆုိသည္။ ဆရာေတာ္ႀကီး
တပါးမွာလည္း လည္ေခ်ာင္းအစာေရမ်ိဳတြင္ ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြ႔သျဖင့္ ေဆး႐ံုမွ ဓါတ္
ကင္ရန္ ၫႊန္ၾကားရာ မကင္လုိဟု ဆုိကာ နယ္ျပန္ႂကြသြားခဲ့သည္။ ထုိ႔ေနာက္ သတင္း
ၾကားသျဖင့္ သေဘၤာရြက္ကို ေထာင္းၿပီး အရည္ညႇစ္ေသာက္ရာမွ ကင္ဆာေရာဂါမွာ
ဓါတ္ကင္စရာ မလိုေတာ့ပဲ ေပ်ာက္ကင္း ခ်မ္းသာခဲ့သည္ဟု ဆရာႀကီးက ေရးသားထား
သည္ကို ဖတ္႐ႈရပါသည္။ စာေရးသူ လက္ေတြ႔ ကုသဖူးသည္မွာ တိုင္းရင္းေဆးသိပၸံ ေဆး
႐ံုႀကီးတြင္ အလုပ္သင္ဆရာအျဖစ္ တာဝန္က်စဥ္က ျဖစ္သည္။ ဒူးဆစ္၊ ဂံုညင္းႏွင့္ အ႐ိုး
ေအာက္ခံခြက္ အတြင္းမွ လမ္းသြားလွ်င္ မခံမရပ္ႏိုင္ေအာင္ နာက်င္သူ တဦးကို သေဘၤာ႐ြက္မ်ားကိုေထာင္းၿပီး စည္းေဆးအျဖစ္ ဒူးတြင္ ထည့္ေပးခဲ့ရာ (၇) ရက္ခန္႔
စည္းၿပီး သက္ သာသြားခဲ့ပါသည္။
ဒူးဆစ္၊ ဂုံညင္းႏွင့္ ေအာက္ခံ အ႐ိုးဂၽြိဳင္းဆက္တြင္ က်ီးေပါင္းတက္ေလ့႐ိွပါသည္။
ေဘာလံုးကန္သူ၊ ျခင္းလံုးခတ္သူမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည္။ ဒူးဆစ္ က်ီးေပါင္းတက္ၿပီး
အဆစ္ၾကပ္လွ်င္ ေကြးဆန္႔ေသာအခါ အထဲမွအသံျမည္ၿပီး လမ္းသြားလွ်င္ နာက်င္ေစ
သည္။ ထိုဒူးဆစ္ကို မံုညင္းဆီ သို႔မဟုတ္ ႏွမ္းဆီကို မီးျဖင့္ေႏြးၿပီး ခပ္ေႏြးေႏြးလိမ္းေပးၿပီး
ေနာက္ သေဘၤာ႐ြက္ၾကမ္းကို ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးကင္ၿပီး စည္းေပးပါ။ ရက္သတၱတပတ္
မွ သံုးပတ္အထိ စည္းလွ်င္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါသည္။ ဖေနာင့္႐ိုးအတက္ထြက္ က်ီးေပါင္း
တက္သူမ်ားကို တုိင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးအမွတ္(၄၇) ခုႏွစ္ပါး ေဆးဝါေလးႏွင့္ ေရာနယ္
စည္းေပးပါ။ ညအိပ္ယာဝင္ခ်ိန္တြင္ စည္းထားၿပီး နံနက္ အိပ္ယာထတြင္ ျဖည္ပါ။ သံုးပတ္
ခန္႔ စည္းေပးရပါမည္။ (၇)ပါး ေဆးဝါးေလးမွာ ေ႐ွးေဆးက်မ္းမ်ားပါ ေဆးနည္းေက်ာ္ ျဖစ္
သည္။ ထုိေဆးတြင္ ၁။ဆိတ္ဖူး ၂။လင္းေန ၃။ႏြားေျမရင္း ၄။ဣႆရမူလီ ၅။႐ိွန္းခို
၆။ေဆးဒန္း ၇။ကန္႔ စသည့္ ေဆးဖက္ (၇) မ်ိဳး ပါဝင္သည္။ ဝယ္မရလွ်င္ ပရေဆးဆုိင္မ်ား တြင္ ေဖာ္စပ္ႏုိင္သည္။ ေဆးအေလးခ်ိန္မွာ အားလံုး ဆတူျဖစ္သည္။
ဇက္၊ ဂုတ္႐ုိး က်ီးေပါင္းဖုေပၚတြင္ သေဘၤာရြက္ကုိ ျပဳတ္ၿပီး ခပ္ေႏြးေႏြးကပ္ေပးလွ်င္
ကြမ္းရြက္ ကပ္သကဲ့သို႔ ကပ္ေနသည္။ ပံုမွန္ စိတ္ရွည္ရွည္ ကပ္ေပးျခင္းျဖင့္ က်ီးေပါင္း
ေရာဂါကို သက္သာေစႏုိင္သည္။ ေလ့က်င့္ခန္းမွာ ဘယ္လွည့္ ညာလွည့္ လုပ္ေပးဖုိ႔ လို
သည္။ ဦးေခါင္း ေလ့က်င့္ခန္းမွာ ဘယ္လွည့္၊ ညာလွည့္၊ အထက္ေမာ့၊ ေအာက္ငံု႔ ျဖည္း
ျဖည္းခ်င္း အစဥ္အတိုင္း တေန႔လွ်င္ အႀကိမ္ ႏွစ္ဆယ္ခန္႔ လုပ္ေပးလွ်င္ သက္သာႏုိင္
သည္။ သေဘၤာ႐ြက္သာမက အေစ့မဲမဲမ်ားကိုလည္း အေျခာက္လွန္း၊ အမႈန္႔ေထာင္း
ၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ေတၿပီး (ေရာေမႊၿပီး) တေန႔လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္၊ တက်ပ္သားခန္႔ ေသာက္ေပး
လွ်င္ က်ီးေပါင္းႏွင့္ အ႐ိုးအဆစ္ကိုက္ျခင္း ေဝဒနာမ်ားကို သက္သာေစႏိုင္သည္။ ေတာ
႐ြာမ်ားတြင္ သေဘၤာေစ့အနက္ အစုိကုိ ကေလးမ်ား သန္ခ်ေဆးအျဖစ္(၇)ေစ့ တိုက္ေကၽြး
ေလ့ ႐ိွသည္။ က်ီးေပါင္းေရာဂါသည္ တရက္၊ တလႏွင့္ ျဖစ္ပၚလာေသာ ေရာဂါမဟုတ္၊ လႏွစ္ခ်ီၿပီး ျဖစ္လာေသာ ေရာဂါျဖစ္သျဖင့္ စိတ္႐ွည္႐ွည္ ကုသမႈခံယူရန္ လုိအပ္သည္။
ပူေသာ အေရျပားကုိ ေလာင္ေစေသာ ဒဏ္ေၾကေဆးမ်ားကို အလြန္အကၽြံ မလိမ္း
သင့္ပါ။ ပူတိုင္း မေကာင္းပါ။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္း၊ ၾကပ္ထုပ္ထုိးျခင္း၊ ေရေႏြးအိတ္
ကပ္ျခင္း၊ ေဆးပူ လိမ္းျခင္းတို႔ကို သင့္တင့္႐ံုသာ လုပ္ေဆာင္ၿပီး အေနအထုိင္ကို
ဆင္ျခင္၊ စိတ္႐ွည္႐ွည္ ကုသမႈခံယူမွ သက္သာမည္ကို သတိျပဳေစလိုသည္။
ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ) (သဘာ၀ရဲ့ အားအင္)
**************************
သေဘၤာသီးသည္ ျမန္မာသာမက တကမၻာလံုးတြင္ စားသံုးၾကေသာ အသီးျဖစ္သည္။ အရသာ
ေကာင္းသည္။ ဝမ္းမွန္ေစသည့္ အစာအျဖစ္ စားသံုးသည္။ အထူးသျဖင့္ အပူပုိင္းဇုန္မ်ားတြင္ ပို၍ျဖစ္ထြန္းသည္။ သေဘၤာပင္၏ ထူးျခားခ်က္မွာ အဖုိပင္ႏွင့္ အမပင္ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳး႐ိွသည္။
အဖိုပင္သည္ အသီးမသီးေပ။ ေျမၾသဇာေကာင္းလွ်င္ သေဘၤာအမပင္မွ အသီးမ်ားမွာ ပင္
စည္ ပတ္လည္တြင္ ေနရာမလပ္ ႁပြတ္သိပ္ ညပ္ေနေအာင္ သီးေလ့႐ိွသည္။ အသီးႀကီးေစ
ခ်င္လွ်င္ ၾကားညပ္ေသာ အသီးမ်ားကို ေခၽြေပး ခူးေပးရသည္။ သေဘၤာသီးတြင္လည္း
အလံုးအဝုိင္းမ်ိဳးႏွင့္ အရွည္သီးဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးေတြ႔ရသည္။
အပူပုိင္းေဒသမ်ားတြင္ လံုးဝုိင္းေသာ အမ်ိဳးက ပို၍ ျဖစ္ထြန္းၿပီး ပို၍ခ်ိဳသည္။ သေဘၤာ
သီးသည္ စားေကာင္း႐ံုမွ်မက ေဆးဘက္ဝင္ေၾကာင္းကို ေရွးကအိႏၵိယ အာယုေဗဒ
ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ တခမ္းတနား ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
အေနာက္တုိင္းတြင္လည္း ၁၅ ရာစုခန္႔က ေတြ႔ရွိသည့္ ခရီးသည္ႀကီး မာကိုပိုလုိ၏ မွတ္
တမ္းမ်ားတြင္ သူ၏ သေဘၤာသားမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားသည့္ သြားဖံုးေသြးယုိရာဂါႏွင့္ ေရစီး
ကမ္းၿပိဳေရာဂါမ်ားမွာ သေဘၤာသီး စား႐ံုႏွင့္ ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းႏွင့္ အလြန္ေက်းဇူး
ႀကီးသည့္ ေ႐ႊေရာင္အသီးျဖစ္ေၾကာင္း မွတ္တမ္းမ်ား ေတြ႔႐ိွခဲ့ၾကရသည္ဟု ဆိုသည္။
သေဘၤာသီးအမွည့္တြင္ ဗီတာမင္ ေအႏွင့္စီ အေျမာက္အမ်ား ပါဝင္သည္ဟု ဆိုသည္။
ဗီတာမင္ေအမွာ မ်က္စိအတြက္ႏွင့္ ဗီတာမင္စီမွာ ကိုယ္ခံအားအတြက္ ေကာင္းျခင္းႏွင့္
ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ Antioxident ဟုဆိုၾကသည္။ သေဘၤာသီးအစိမ္းမွာ အစာ
ေၾကေစသည္။ အသားကို ႏူးေစသည္။ ဟင္းအျဖစ္ ခ်က္စားလွ်င္ အစာအိမ္ေရာင္ျခင္း၊ အသည္းေရာဂါမ်ားကို ေကာင္းေစႏုိင္သည္ဟု ဆိုသည္။
သေဘၤာသီးတြင္ အဓိက ပါဝင္ေသာဓါတ္မွာ (papin) ဟုေခၚၿပီး အျခား ႐ွားပါးသတၱဳဓါတ္မ်ား
မင္ဂနိ(စ္)ႏွင့္ သြပ္ဓါတ္၊ ထံုးဓါတ္မ်ားလည္း ထိုက္သင့္သေလာက္ ပါဝင္သည္ဟု အဆို႐ိွသည္။
ေ႐ွးျမန္မာ လူႀကီးမ်ားက နံနက္သေဘၤာ၊ ညငွက္ေပ်ာဟု အဆို႐ိွၾကသည္။ နံနက္ေစာေစာ
အစာစားၿပီး သေဘၤာသီးမွည့္ စားေပးလွ်င္ အစာေၾကေစၿပီး ရင္ေတာင့္ျခင္း၊ ရင္ခံျခင္းမွ
ကင္း႐ွင္းသည္။ ဝမ္းသက္ေလေၾကေစသည္ဟု ယူဆသည္။ ညအိပ္ယာဝင္ ငွက္ေပ်ာသီး ဖီး
ၾကမ္း စားေပးလွ်င္ ေလဖိၿပီး ညအိပ္ေပ်ာ္ေစသည္။ ေနာက္တေန႔နံနက္တြင္ ဝမ္းမွန္ေစ
သည္ဟု အယူအဆ ႐ိွၾကသည္။ တိုင္းရင္းျမန္မာ အယူအဆတြင္ သေဘၤာသီးအစိမ္းသည္
ေလစာျဖစ္သည္။ သေဘၤာသီးအမွည့္သည္ အာေပါ+ဝါေယာ အစာျဖစ္သည္။ ေလစာဆုိ
ေသာ္လည္း ေလခ်ဳပ္စာ မဟုတ္၊ ေလပြ၊ ေလသက္ေစေသာ အစာမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ထို႔အျပင္
သေဘၤာသီးကို ခြဲလုိက္လွ်င္ အလယ္တြင္ အေခါင္းပြပါသျဖင့္ အာကာသ (အေပါက္၊
အေခါင္း႐ိွေသာ) အစာမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ သေဘၤာ႐ြက္သည္လည္း ပံုမွန္သစ္႐ြက္ မဟုတ္ပဲ လက္ငါးေခ်ာင္းကဲ့သို႔ လက္ျခားပါေသာ သစ္႐ြက္႐ိုးတံတြင္ ေခါင္းပြပါေသာ သစ္႐ြက္ျဖစ္
သျဖင့္ အာကာသအရြက္ ျဖစ္သည္။
သေဘၤာသီး၏ အဟာရႏွင့္ ေဆးအသံုးဝင္ပံုကို အသိမ်ားေသာ္လည္း သေဘၤာ႐ြက္
၏ ေဆးဘက္ဝင္ပံုကို သိသူနည္းသျဖင့္ တင္ျပလိုက္ရပါသည္။ သေဘၤာ႐ြက္တြင္ ႐ြက္ႏု
ႏွင့္ ႐ြက္ၾကမ္းႏွစ္မ်ိဳး ႐ိွသည္။ ထြက္ခါစအ႐ြက္ႏွင့္ အဖူးတို႔ကို ျပဳတ္ၿပီး တို႔စရာအျဖစ္ စားသံုး
ေလ့ ႐ိွၾကသည္။ ႐ြက္ၾကမ္းမ်ားကုိ မီးကင္၊ မီးၿမိဳက္ၿပီး ေဆးဘက္ဝင္အျဖစ္ စားသံုးေလ့ရွိၾက သည္။ ေ႐ွးကပင္ လူႀကီး၊ သက္ႀကီး ရြယ္အုိမ်ားႏွင့္ ေလသက္၍ အစာေၾကေစသည္ဆုိကာ
အရြက္ၾကမ္းကို မီးၿမိဳက္ၿပီး စားသံုးေလ့႐ိွၾကသည္။ ရင္ၾကပ္၊ ပန္းနာႏွင့္ စကားေျပာလွ်င္
ေမာၿပီး ေလ မဆက္သူမ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္သည္။ သေဘၤာ႐ြက္သည္ ခါးေသာအရသာ
ရွိသည္။ ခါးေသာအရာ မွန္သမွ်သည္ ေလကုိဖြေပးေသာ ဓာတ္သေဘာရွိသည္။ စားသံုးမႈ
မ်ားလွ်င္၊ လြန္ကဲလွ်င္ ေခါင္းမူးတတ္သျဖင့္ အခါးအရသာ႐ိွေသာ အသီးအ႐ြက္မွန္သမွ်
သင့္တင့္႐ံုသာ စားသံုးရမည္။
သေဘၤာ႐ြက္ၾကမ္းျပဳတ္၊ ကပ္ေၾကးျဖင့္ ပါးပါးညႇပ္ၿပီး လက္ဖက္သုပ္ကဲ့သို႔ အသုတ္ျပဳ
လုပ္ၿပီးလည္း စားသံုးႏိုင္သည္။ ႏွမ္းနက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္တို႔ႏွင့္ တြဲဖက္စားလွ်င္
ေလသက္ေစသည္။ ညေနေစာင္းအခ်ိန္ (ညေန ၃ နာရီမွ ၆ နာရီအတြင္း) စားလွ်င္
ပို၍ ေလရသည္။ သေဘၤာ႐ြက္ကိုေထာင္းၿပီး ညႇစ္ယူ၍ရေသာ အရည္ကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္
ေသာက္ေပးလွ်င္ ဝမ္းတြင္းမွ တုတ္၊ သန္စေသာ ပုိးမ်ားကုိ ေအာက္သို႔ သက္ေစသည္။
အစာအိမ္အူသိမ္မွ အနာကို က်က္ေစသည္။ ၎ကို သေဘာၤ႐ြက္သတၲဳရည္ဟုေခၚသည္။
မၾကာေသးမီက စာေစာင္တခုတြင္ ျမဝတီမဂၢဇင္း အယ္ဒီ တာခ်ဳပ္ေဟာင္း ဆရာႀကီး မင္းယုေဝ ေရးထားသည္မွာ သေဘၤာရြက္ကို မီးကင္ၿပီး အရည္ညႇစ္ ေသာက္သျဖင့္
ကင္ဆာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေၾကာင္း လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္(၂၀)ခန္႔က မိတ္ေဆြ တဦးက
ေျပာဖူးသည္။လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္က မိတ္ေဆြတဦးတြင္ အဆုတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္သျဖင့္
ေသာကၾ္ကည့္ရန္ တုိက္တြန္းရာ အမွတ္မထင္ပင္ ကင္ဆာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းသြား
ေၾကာင္း လက္ေတြ႔သိရသည္ဟု ဆိုသည္။
ဆရာႀကီးမင္းယုေဝ၏ ေျပာၾကားခ်က္ျဖင့္ စာေရးဆရာႀကီး တကၠသိုလ္ဝင္းမြန္မွလည္း
အျခား ေဝဒနာသည္ တဦးကို ထပ္မံေျပာရာ ထုိသူမွာလည္း ကုသရန္ ခက္ခဲေသာ ကင္
ဆာေရာဂါမွ ကင္းကင္း႐ွင္း႐ွင္း ေပ်ာက္ကင္းသြားသည္ဟု ဆုိသည္။ ဆရာေတာ္ႀကီး
တပါးမွာလည္း လည္ေခ်ာင္းအစာေရမ်ိဳတြင္ ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြ႔သျဖင့္ ေဆး႐ံုမွ ဓါတ္
ကင္ရန္ ၫႊန္ၾကားရာ မကင္လုိဟု ဆုိကာ နယ္ျပန္ႂကြသြားခဲ့သည္။ ထုိ႔ေနာက္ သတင္း
ၾကားသျဖင့္ သေဘၤာရြက္ကို ေထာင္းၿပီး အရည္ညႇစ္ေသာက္ရာမွ ကင္ဆာေရာဂါမွာ
ဓါတ္ကင္စရာ မလိုေတာ့ပဲ ေပ်ာက္ကင္း ခ်မ္းသာခဲ့သည္ဟု ဆရာႀကီးက ေရးသားထား
သည္ကို ဖတ္႐ႈရပါသည္။ စာေရးသူ လက္ေတြ႔ ကုသဖူးသည္မွာ တိုင္းရင္းေဆးသိပၸံ ေဆး
႐ံုႀကီးတြင္ အလုပ္သင္ဆရာအျဖစ္ တာဝန္က်စဥ္က ျဖစ္သည္။ ဒူးဆစ္၊ ဂံုညင္းႏွင့္ အ႐ိုး
ေအာက္ခံခြက္ အတြင္းမွ လမ္းသြားလွ်င္ မခံမရပ္ႏိုင္ေအာင္ နာက်င္သူ တဦးကို သေဘၤာ႐ြက္မ်ားကိုေထာင္းၿပီး စည္းေဆးအျဖစ္ ဒူးတြင္ ထည့္ေပးခဲ့ရာ (၇) ရက္ခန္႔
စည္းၿပီး သက္ သာသြားခဲ့ပါသည္။
ဒူးဆစ္၊ ဂုံညင္းႏွင့္ ေအာက္ခံ အ႐ိုးဂၽြိဳင္းဆက္တြင္ က်ီးေပါင္းတက္ေလ့႐ိွပါသည္။
ေဘာလံုးကန္သူ၊ ျခင္းလံုးခတ္သူမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည္။ ဒူးဆစ္ က်ီးေပါင္းတက္ၿပီး
အဆစ္ၾကပ္လွ်င္ ေကြးဆန္႔ေသာအခါ အထဲမွအသံျမည္ၿပီး လမ္းသြားလွ်င္ နာက်င္ေစ
သည္။ ထိုဒူးဆစ္ကို မံုညင္းဆီ သို႔မဟုတ္ ႏွမ္းဆီကို မီးျဖင့္ေႏြးၿပီး ခပ္ေႏြးေႏြးလိမ္းေပးၿပီး
ေနာက္ သေဘၤာ႐ြက္ၾကမ္းကို ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးကင္ၿပီး စည္းေပးပါ။ ရက္သတၱတပတ္
မွ သံုးပတ္အထိ စည္းလွ်င္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါသည္။ ဖေနာင့္႐ိုးအတက္ထြက္ က်ီးေပါင္း
တက္သူမ်ားကို တုိင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးအမွတ္(၄၇) ခုႏွစ္ပါး ေဆးဝါေလးႏွင့္ ေရာနယ္
စည္းေပးပါ။ ညအိပ္ယာဝင္ခ်ိန္တြင္ စည္းထားၿပီး နံနက္ အိပ္ယာထတြင္ ျဖည္ပါ။ သံုးပတ္
ခန္႔ စည္းေပးရပါမည္။ (၇)ပါး ေဆးဝါးေလးမွာ ေ႐ွးေဆးက်မ္းမ်ားပါ ေဆးနည္းေက်ာ္ ျဖစ္
သည္။ ထုိေဆးတြင္ ၁။ဆိတ္ဖူး ၂။လင္းေန ၃။ႏြားေျမရင္း ၄။ဣႆရမူလီ ၅။႐ိွန္းခို
၆။ေဆးဒန္း ၇။ကန္႔ စသည့္ ေဆးဖက္ (၇) မ်ိဳး ပါဝင္သည္။ ဝယ္မရလွ်င္ ပရေဆးဆုိင္မ်ား တြင္ ေဖာ္စပ္ႏုိင္သည္။ ေဆးအေလးခ်ိန္မွာ အားလံုး ဆတူျဖစ္သည္။
ဇက္၊ ဂုတ္႐ုိး က်ီးေပါင္းဖုေပၚတြင္ သေဘၤာရြက္ကုိ ျပဳတ္ၿပီး ခပ္ေႏြးေႏြးကပ္ေပးလွ်င္
ကြမ္းရြက္ ကပ္သကဲ့သို႔ ကပ္ေနသည္။ ပံုမွန္ စိတ္ရွည္ရွည္ ကပ္ေပးျခင္းျဖင့္ က်ီးေပါင္း
ေရာဂါကို သက္သာေစႏုိင္သည္။ ေလ့က်င့္ခန္းမွာ ဘယ္လွည့္ ညာလွည့္ လုပ္ေပးဖုိ႔ လို
သည္။ ဦးေခါင္း ေလ့က်င့္ခန္းမွာ ဘယ္လွည့္၊ ညာလွည့္၊ အထက္ေမာ့၊ ေအာက္ငံု႔ ျဖည္း
ျဖည္းခ်င္း အစဥ္အတိုင္း တေန႔လွ်င္ အႀကိမ္ ႏွစ္ဆယ္ခန္႔ လုပ္ေပးလွ်င္ သက္သာႏုိင္
သည္။ သေဘၤာ႐ြက္သာမက အေစ့မဲမဲမ်ားကိုလည္း အေျခာက္လွန္း၊ အမႈန္႔ေထာင္း
ၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ေတၿပီး (ေရာေမႊၿပီး) တေန႔လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္၊ တက်ပ္သားခန္႔ ေသာက္ေပး
လွ်င္ က်ီးေပါင္းႏွင့္ အ႐ိုးအဆစ္ကိုက္ျခင္း ေဝဒနာမ်ားကို သက္သာေစႏိုင္သည္။ ေတာ
႐ြာမ်ားတြင္ သေဘၤာေစ့အနက္ အစုိကုိ ကေလးမ်ား သန္ခ်ေဆးအျဖစ္(၇)ေစ့ တိုက္ေကၽြး
ေလ့ ႐ိွသည္။ က်ီးေပါင္းေရာဂါသည္ တရက္၊ တလႏွင့္ ျဖစ္ပၚလာေသာ ေရာဂါမဟုတ္၊ လႏွစ္ခ်ီၿပီး ျဖစ္လာေသာ ေရာဂါျဖစ္သျဖင့္ စိတ္႐ွည္႐ွည္ ကုသမႈခံယူရန္ လုိအပ္သည္။
ပူေသာ အေရျပားကုိ ေလာင္ေစေသာ ဒဏ္ေၾကေဆးမ်ားကို အလြန္အကၽြံ မလိမ္း
သင့္ပါ။ ပူတိုင္း မေကာင္းပါ။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္း၊ ၾကပ္ထုပ္ထုိးျခင္း၊ ေရေႏြးအိတ္
ကပ္ျခင္း၊ ေဆးပူ လိမ္းျခင္းတို႔ကို သင့္တင့္႐ံုသာ လုပ္ေဆာင္ၿပီး အေနအထုိင္ကို
ဆင္ျခင္၊ စိတ္႐ွည္႐ွည္ ကုသမႈခံယူမွ သက္သာမည္ကို သတိျပဳေစလိုသည္။
ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ) (သဘာ၀ရဲ့ အားအင္)
Labels:
က်န္းမာေရး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မဂၤလာရိွေသာ အသံမ်ား
သတိေပး စကား
သင့္ရဲ႕အေတြးအေခၚေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ့ သူတုိ႔ဟာ
သင့္ရဲ႕စကားလုံးေတြ ျဖစ္လာမွာမုိ႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕စကားလုံးေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕အေလ့အက်င့္ေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕အေလ့အက်င့္ေတြကို ဂရုစုိက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတို႔ဟာ သင့္ရဲ႕ကိုယ္က်င့္တရားေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လုိ႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕ကိုယ္က်င့္တရားေတြကို ဂရုစိုက္ပါ။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆုိေတာ့ သူတုိ႔ဟာ သင့္ရဲ႕ကံၾကမၼာေတြ ျဖစ္လာမွာမို႔လို႔ပါပဲ။
သင့္ရဲ႕ကံၾကမၼာေတြဟာ သင့္ရဲ႕ဘဝျဖစ္လာလိမ့္မယ္။
မွန္ကန္စြာ ေတြးေတာ ဆင္ျခင္ သုံးသပ္ ေဝဘန္ပိုင္းျခား စိစစ္ၿပီးမွ
သိျမင္လာရတဲ့ သစၥာတရားထက္ ျမင့္ျမတ္တဲ့
ဘာသာေရး... ဘာသာတရားဆိုတာ မရိွဘူး။ (ဒလုိင္းလားမား)
ေပ်ာက္ဆုံးေနေသာ နိဗၺာန္ဘုံ
ဖြင့္မိေသာ တံခါးမ်ား
- SEA Games ဖြင့္ပြဲ အမွတ္တရ (1)
- ကဗ်ာ (319)
- က်န္းမာေရး (71)
- ခ်ိဳၿမိန္၍ မွတ္သားဖြယ္ စကားေလးမ်ား (31)
- ဂမိက ဝနဝါသီ အရွင္ (2)
- ဂမိက ဝနဝါသီ အရွင္၏ ဓမၼစာစု (10)
- စကားပုံမ်ား (1)
- စကားႀကီး သုံးခြန္း (1)
- စာစု (13)
- စာဖတ္သူမ်ား အေၾကာင္း (1)
- ဆရာဦးေအာင္သင္း၏ လက္ေဆာင္မ်ား (16)
- တမ္းခ်င္း (1)
- တရားေတာ္ (6)
- တုိးတက္ေရး စာစုမ်ား (45)
- ဒႆနမ်ား (37)
- ပညာေပး စကားပုံမ်ား (12)
- ပညာေရး (17)
- ပထမဆုံး ျမန္မာ့လြတ္လပ္ေရးေန႔ (1)
- ဗမာ့ေအာင္ဆန္း (2)
- ဗဟုသုတ (56)
- ဘသ.ဗြီဒီယို (9)
- ဘာသာေရး (91)
- မင္းကြန္းဆရာေတာ္ႀကီး၏ အတၳဳပၸတိၱ (1)
- ရင္တြင္းျဖစ္ ကဗ်ာ (25)
- ရတု (4)
- ရသစာမ်ား (5)
- ရုန္းရင္း ကန္ရင္း (1)
- လြတ္လပ္ေရး (2)
- ဝတၳဳ- တခ်ိန္တုန္းက မိန္းမ (2)
- သာသနာ့အလံ အေၾကာင္း (1)
- သာသနာေရးအသံ (5)
- သီတဂူဆရာေတာ္ လမ္းညြန္မႈ (12)
- သူတို႔ေျပာစကား (21)
- သံေဝဂမ်ား (40)
- ဟာသမ်ား (9)
- အခ်စ္ဒႆန (4)
- အဆိုအမိန္႔ (27)
- အဆုံးအမမ်ား (114)
- အတိုအထြာ သိခ်င္တာ (19)
- ဦးေအာင္ဆန္း၏ ေနာက္ဆုံးေန႔ (2)
- ေဆာင္းပါး (40)
- ေတြးစရာမ်ား (21)
- ေရွးအက်ဆုံး ဗုဒၶစာေပေတြ႔ (1)
- ေရွးေခတ္ ျမန္မာ ပုံရိပ္လႊာ (12)
- ေရႊတိဂုံေစတီျမတ္ ေအာက္က ဆံေတာ္ျမတ္ (1)
Blog Archive
-
▼
2013
(671)
-
▼
September
(67)
- “ကြာသံုးကြာ၊ ပါသံုးပါ၊ ခ်ာသံုးခ်ာ”
- ဗုိလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္း၏ မွတ္သားစရာ စကားမ်ား
- တန္ဖိုးရိွေသာ စကားလုံးေလးမ်ား
- ေၾကာင္ဝံ့တဲ့ သူ
- “အကၽြတ္ဘယ္မွာ ေဝးေတာ့မည္”
- Sky Net တဲ့
- မာန မဲ့စြာ
- လက္ဘက္ရည္ၾကမ္း
- အျပန္လမ္း
- ခ်စ္သူ သစ္ပင္
- စိတ္ခြန္အား စကားစုမ်ား
- “သမဏ(ရဟန္း-သာမေဏ)အလုပ္”
- * အာဖရိကသို႔ ဗုဒၶသာသနာ ျပန္႔ပြားၿပီ *
- ခင္ပြန္းေကာင္းဆိုတာ
- ကေလးတုိ႔၏ အမူအက်င့္မ်ား
- အာမခံခ်က္ မရိွၾကဘူး
- ရွက္စရာေကာင္းေလာက္ေအာင္ ဖြံ႔ၿဖဳိးတုိးတက္မႈ ေႏွးေကြ...
- ပညာဆုိတာ
- စာဖတ္က်င္႔ကို အိမ္အတြင္းမွ စၾကပါ
- အေဖာ္မပါေပမဲ့ ေပ်ာ္စရာပါ
- ျငိမ္းခ်မ္းေရး ေၾကျငာစာတမ္း
- “ညီေနာင္အမႈ ျပည္ေထာင္စု”
- "ေနရာတက် ထားပါ"
- ေလွသဘင္ ႏႊဲေပ်ာ္ ေတာ္သလင္း ပြဲေတာ္
- ဆက္ဆံေရး အသိ သတိ လိမ္မာပါးနပ္မႈနဲ႔ အရွိန္အဝါ
- ေက်းဇူး သိတတ္သူ
- လိႈင္းရုိက္ ေလွလူး
- လြမ္း
- ေဝး
- ေသာကေျခရာ
- မစိုးရိမ္တုိက္သစ္ ဆရာေတာ္ႀကီး၏ ေလွ်ာက္ထားလႊာ
- ဒုိ႔သာသနာ ဒို႔ဘာသာ
- ခ်စ္သူ
- လြမ္းရဲတယ္
- "အရြယ္က စကားေျပာတယ္"
- ရခုိင္သမုိင္း အက်ဥ္းခ်ဳပ္
- ကရင္လူမ်ိဳး၏ မူလဇာစ္ျမစ္
- မြန္အမ်ဳိးသားတုိ႔၏ ေနာက္ခံသမုိင္း
- “ ခရီးေရာက္တဲ့ ၾသဝါဒခ်ည္းပဲ”
- ဆုေတာင္းတုိင္း ျပည့္ႏုိင္ၾကဖုိ႔ရန္
- အသည္းေျခာက္ ေရာဂါ
- ဝမ္းခ်ဳပ္လို ့စိတ္မညစ္နဲ႔
- က်ီးေပါင္းအတြက္ သေဘၤာ႐ြက္
- ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးေစႏိုင္ေသာအခ်က္ (၁၀)ခ်က္
- “အလြမ္း”
- ေရွးခတ္ ပုဂံျပည္
- အတူတူတြဲ မအိပ္သင့္တဲ့အရာ- (၅)မ်ိဳး
- လူ႔ ေက်ာက္ကပ္အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ
- စာတတ္နဲ႔ ပညာတတ္
- ဘုိးသူေတာ္ ဦးႏု စကားပုံမ်ား
- တခါတုန္းက မဂၤလာဦး
- ဆႏၵနဲ႔ အဓိ႒ာန္
- “အေခ်ာ့ေတာ္”
- ေခါင္းေဆာင္ေကာင္း၏ အရည္အခ်င္း (၉) မ်ိဳး
- “ခ်စ္ ခရီးလမ္း”
- မိန္းကေလးမ်ား သတိျပဳ ဖတ္သင့္ မွတ္သင့္ေသာ အခ်က္မ်ား
- ေအာင္နိမိတ္ ေအာင္စိတ္
- အတုယူစရာ ဂ်ပန္မွာ
- လူငယ္ေတြအတြက္ မရွိမျဖစ္အရာ ႏွစ္မ်ိဳး
- " သူလည္း တခ်ိန္က "
- တန္ဖိုးသိၿပီး တန္ဖိုးရိွသူ ျဖစ္ေစခ်င္
- မိဘဂုဏ္- ၁၂ -ပါး
- "အိမ္ ရုိက္သံ"
- သံေဝဂ ေတးထပ္
- ဆီးက ေျပာျပေသာ သင့္ က်န္းမာေရး အေၾကာင္း
- အင္းဝေခတ္ စာဆုိရွင္ ႏွစ္ပါး
- ေရႊလေရာင္
-
▼
September
(67)
0 comments:
Post a Comment